fbpx

Fördelarna med husdjur för människor

Ja, husdjur gynnar vår hälsa – och det har bevisats av vetenskapen för länge sedan. Deras existens gör oss verkligen lyckligare, men förlänger också våra liv. Forskning bekräftar att husdjur hjälper oss på många sätt-från att öka immuniteten till att minska stress. De kan även upptäcka, indikera sjukdomar med sitt känsliga luktsinne. Vad är exakt fördelen med husdjur? Låt oss berätta några intressanta fakta från forskare.

Intressanta slutsatser gjordes av utländska forskare: Tack vare hushållsfåglar, katter och hundar ökar deras ägares livslängd med 4–5 år. Kommunikation med ett husdjur kan lindra patientens tillstånd eller till och med bota den. I Europa och USA finns kliniker som specialiserat sig på” djurterapi ” – behandling med hjälp av djuren. Dessutom praktiseras denna behandlingsmetod även vid behandling av barn, i vårdhem och olika rehabiliteringscenter.

Slutsats: När en person klappar eller myser med ett djur minskar blodtrycket, pulsen blir mer stabilt, de kontraherade musklerna slappnar av, liksom musklerna i allmänhet, dessutom förbättras matsmältningssystemet. Anledningen till detta ligger i det faktum att katter och hundar kan känna energin från den ohälsosamma organen i våra kroppar. Dessutom minskar antalet bakterier i utrymmet med närvaron av ett husdjur.

Varje typ av husdjur har sin egen lista över de olika smärttillstånd i lager, vilka den kommer att hjälpa till att klara av. Hundar – börja med blodtryckstörningar och huvudvärk, sluta med ischias och inflammatoriska processer. Hunden kan ge oersättlig hjälp med ett epilepsianfall som ägarstödet.

1. Djur minskar stress och ångest
Känner du dig stressad? Läkare kan råda dig att skaffa ett husdjur. Interaktion med djur ökar nivån av oxytocin hormon i blodet och på det sättet minskar nivån av stress orsakande hormonet – kortisol.

Kommunikation med djur har särskilt stor inverkan på små barn. Barn som har husdjur i familjen upplever mindre stress, ångest och sociala problem, vilket minskar sannolikheten för att utveckla mentala, känslomässiga och beteendestörningar i vuxen ålder.

2. Kommunikation med djur läker

Djurterapi används på många sjukhus, vårdhem, skolor och särskilda boenden. I de amerikanska behandlingscentren Promises, som specialiserat sig på narkotikamissbruk, erbjuds patienter att interagera med husdjur. Och inte bara så – trots allt hjälper fluffiga vänner dig att återhämta sig snabbare och göra ditt humör betydligt bättre.

Det finns ett speciellt program för äldre och veteraner för behandling av posttraumatisk stresstörning eller PTSD – utbildning av servicehundar, labradorer och golden retrievers.

3. Djuren hjälper att sänka blodtryck och läka hjärtan

Kardiologer bekräftar att hundar kan sänka blodtrycket och förbättra hälsan av sina ägares hjärtan. I en studie av personer med högt blodtryck upplevde de deltagare som hade hundar en markant minskning av blodtrycksnivåerna på grund av frekvent kontakt med husdjuret. Studier har påvisat liknande resultat för kattägare.

4. Tack vare husdjur blir vi mer aktiva

Människor som har husdjur är mer fysisk aktiva. Det handlar om att röra på sig medan man leker, bada, städa. Hundägare är naturligtvis mer aktiva i detta avseende, men aktiva spel med katter är inte långt bakom! Enligt statistiken är hundägare 54 procent mer benägna att utföra de rekommenderade fysiska övningarna.

5. Djur minskar risken för sjukdom

Att äga en hund eller katt kan minska risken för att utveckla sjukdomar bland annat sådana som cancer, allergier eller hjärtsjukdom. Forskare från University of California i San Francisco och Stanford University fann att husdjur ökar immuniteten, skyddar en person från vissa former av cancer.

Husdjur kan också bidra till att förebygga allergier. Marty Becker, en amerikansk veterinärkonsult, förklarar: “Barn som växte upp på gårdar omgivna av djur har inte allergier. Djurhår är som naturlig immunterapi för dem.

Husdjur ger sin ägare osjälvisk och obegränsad kärlek, redan det är en välgrundad anledning att skaffa ett husdjur!

Du vill kanske läsa också