fbpx

Covid-19 Myter och sanningar om vaccinet.

Olika coronavirusvacciner utvecklas i en hektisk takt. Lika fort som forskningen växer, växer skepsis. Vad vet vi egentligen om COVID-19-vaccinet?

Vaccinet har länge ansetts vara den bästa lösningen för att utrota covid-19. Experter runt om i världen är försiktigt optimistiska och tror att vi snart kan förutsäga när slutet av coronapandemin blir – om vacciner fungerar som de ska. Men situationen är fortfarande osäker och det är inte förvånande om var och en av oss har fler frågor än svar just nu.

Hur fungerar coronavaccinet?

Vacciner innehåller en försvagad eller inaktiv del av viruset eller bakterierna. Det är enklaste sättet att förklara vad betyder vaccin i sig. Innehållet kan inte orsaka sjukdom, men vaccinet får istället din kropp att tro att den har fått en infektion och ge signaler till immunsystemet för att börja skapa antikroppar.

Om du har utsatts för ett virus eller bakterier efter att ha vaccinerats kommer din kropp att kunna bekämpa inkräktarenbättre.

Hur gick utvecklingen av ett vaccin så snabbt?

I genomsnitt tar det tio år att utveckla ett vaccin, så att kunna utveckla ett effektivt vaccin på mindre än ett år är en enastående vetenskaplig prestation.

Forskning om ett vaccin mot coronavirus har pågått länge. Detta har redan startats under tidigare coronavirusutbrott som SARS och MERS. Cirka 80 procent av covid-19s genetiska koder överlappar SARS-viruset, vilket gav ett försprång till utvecklingen, eftersom det mesta av arbetet redan hade gjorts i tidigare tester.

Globalt samarbete har uppnåtts i oöverträffad skala i utvecklingen av vacciner mot covid-19. Vaccinforskning har också fått betydande finansiering – vilket gör att processen går snabbare än vanligt.

Tack vare de enorma ansträngningarna från så många företag och akademiska institutioner kan världen vara bättre förberedd för framväxten av nya typer av coronavirus och bättre förberedd för en eventuell ny pandemi.

Har vaccinet testats ordentligt och vilka är biverkningarna?

Alla vacciner har testats på tiotusentals människor och godkänts av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Miljontals människor runt om i världen har fått minst en dos av vaccinet utan allvarliga biverkningar. För varje godkänt vaccin bedöms både fördelar och risker baserat på data från omfattande kliniska prövningar som gjorts före godkännande.

Några förväntade biverkningar inkluderar feber, muskelsmärta och frossa.

Undersökningar av biverkningarna av Astra Zeneca-vaccinet pågår. Men fördelarna med vaccinet tros överväga risken för biverkningar.

Finns det någon som inte borde ta coronavaccinet?

För närvarande rekommenderas gravida kvinnor att avstå från coronavaccinet, eftersom säkerheten för denna grupp kräver mer detaljerad studie.

Amning förhindrar inte vaccin mot kranskärlssjukdom. Det är fortfarande oklart om vaccinet övergår i bröstmjölk, men det finns ingen anledning att tro att vaccinet orsakar några biverkningar hos ett ammande barn.

De som har haft allvarliga allergiska reaktioner på vacciner eller andra injicerbara ämnen bör diskutera detta med sin läkare före vaccination.

Flera fall av allergisk reaktion har kopplats till coronavaccinet hos personer med botox / fyllmedel. Symtomen var ödem och var alltid tillfälliga. En allergisk reaktion behandlas omedelbart vid tidpunkten för vaccinationen, och ingen behöver sjukhusbehandling.

Vem vaccineras först?

Det är viktigt att äldre och riskgrupper vaccineras först, eftersom de är mer benägna att skadas om de utvecklar COVID-19. Ta reda på mer om Priority Order och hur vi på Kry arbetar med coronavaccination.

Du vill kanske läsa också