fbpx

7 vanliga städnings misstag: vad gjorde jag fel?

Eugenia flyttade in i ett tvåvånings villa och började spendera betydligt mindre tid åt städningen än i lägenheten vart hon bodde innan. Vi analyserade hennes erfarenheter och identifierade sju vanliga misstag i städningen. Läs hur man undviker dem.

Hur kan man sluta spendera alldeles för mycket tid på att hålla rent våra bostäder? Generellt finns det två sätt: anlita en städerska eller totalt förändra sättet hur man städar. Till att börja med sluta med misstagen, som vi nu ska berätta om. Kanske kommer det räcka för att komma undan med städningen två eller till och med tre gånger snabbare. Prova!

1- Dålig städutrustning används, Vad är felet?

Gamla hushållsapparater och hastigt utvalda moppar och kvastar förlänger städningen enormt längre. En sliten dammsugare har dåligt uppsugnings kraft och blåser dammet rakt ut tillbaka och en mopp som köptes tillfälligt garanterar inte alltid den förväntade effekten. Det är osannolikt att ditt golv kommer att skina efter första tvätt.

Hur blir man snabbare?

Ta ett exempel från professionella städtjänster. Vinsten i denna verksamhet beror inte bara på kvaliteten utan också på hur snabbt städningen utförs. Företag som sysslar med lokalvård dagligen köper in endast kraftfull och pålitlig utrustning, använder högkvalitativa verktyg och material för varje städningstyp.

2- Tvättar och torkar ytorna med vad som helst.
Vad är felet?

Riva ett gammal T-shirt i bitar och skaffa sig trasor för olika behov – vad är fel med det? Förr i tiden putsades fönster och glasytor med en skrynklig tidning och det var till hjälp.

Men ofta är mormors metoder ett dubbelt jobb. Om du torkar glasbordet med en sådan hemmagjord trasa, kommer partiklar av bomullstyg och ludd att stanna kvar på ytan och den måste torkas en gång till. Tidningspapper lämnar mikrorepor på glaset, så det blir smutsigt snabbare än glas, som tvättas med ett mer anpassat material.

Hur blir man snabbare?

Först måste man ha klart för sig vad varje typ av tyg är till för. Latex är en god absorbent och tar i vatten väl, den är jättebra för att snabbt torka upp återstående smuts och föroreningar från ytorna som spis, tvättställ eller toaletter efter rengöring med en svamp.

Mikrofiberdukar absorberar damm på nästan perfekt sätt. De eller också trasor av konstgjord mocka är lätt sätt att polera ytan till en glans.

För det andra, kolla in olika forum, disfusioner, YouTube-kanaler och sociala medier med berättelser om utrustning, inventariet och rengöringsmedel. På det sättet kommer du alltid att vara informerad om vilka produkter som har visat sig att vara bäst i vardagen.

3- Medel ” för allt och på en gång” används.
Vad är felet?

Smuts på olika områden kommer också att avlägsnas på olika sätt: något kommer att rengöras väl, något måste tvättas om två gånger och känsliga ytor kan vara helt förstörda av kontroversiella innehålls komponenter.

Till exempel, vanliga medel med en hög klorhalt hanterar verkligen snabbt föroreningar i badrummen. Men priset av denna snabba lösning är förtidigt slitage: klor korroderar beläggningarna av sanitetskeramik, bakterier och smuts täpper mikrosprickor snabbare och man måste städa allt oftare.

Hur blir man snabbare?

Välj produktens innehåll för sitt avsedda ändamål. Rost och kalkavlagringar avlägsnas väl av hushållskemikalier baserade på syror.

Olika fetter och kolavlagringar på ugnsgaller kommer klaras av med produkter baserade på alkaliska komponenter och för glaspartier och keramik kommer vattenlösliga sprayer att vara lämpliga.

Det betyder inte att alla tre-i-ett-medel är dåliga. Urvalsprincipen går ungefär så här: en produkt för alla typer av ytor-vi väljs mycket noggrant, bruksanvisningen och instruktioner följs. Produkter för parkett och laminattvätt eller behandling — kan tas.

4- “Storstädning” en gång i veckan
Vad är felet?

Olika områden blir smutsiga på olika sätt och snabbare eller långsammare: sovrummet är vanligtvis alltid renare än andra utrymmen då vi spenderar minsta tiden här. Däremot hallen, vardagsrummet, badrummet och köket är områden vart städningen en gång i veckan, även om den är grundligt räcker inte till.

Hur blir man snabbare?

Amerikansk författare Marla Seeley är grundare till det populära Flylady-systemet, hatar helgstädningar en gång i veckan helhjärtat och rekommenderar att städa lite varje vardagar. Marlas timing är 15 minuter om dagen och inte en sekund mer. Flylady följare hävdar att det är tillräckligt för att upprätthålla den perfekta ordningen i bostaden.

5- Lämna tyngsta uppgifter till senare
Vad är felet?

Badrumsspegeln putsades till en glans, matvaror i kylskåpshyllorna sorterades till en makalös ordning, alla mattor är väl omhändertagna, men krafter räckte inte till för att ta hand om en smutsig spis.

Hur blir man snabbare?

Gör det till en vana att utvärdera mängden av arbete innan du börjar städa. Om spisen blötas med rengöringsmedel innan man börjar putsa speglar, ordna kylskåpshyllorna och dammsuga mattor, kommer det bli betydligt lättare att avlägsna alla föroreningar som finns på spisen.

INMYROOM Tips: Lära sig att vara snabb och effektiv inom städningen kan man från några Hotell biträden.

Här är några enkla reglerna från deras arsenal för en anteckning:

Avdamning och torrstäd först och våt rengöring sist;
Städningen börjar från längsta hörnet av rummet, gradvis flyttas till utgången, medurs eller moturs, strikt i en riktning;
Först dammsuger vi bara de smutsiga delar av mattan och bara efter det hela mattan;
För svåråtkomliga platser i badrummet använder vi en gammal tandborste.


6-Saker läggs, viks, sätts felaktigt
Vad är felet?

Alla har gjort det: du viker dina kläder i en fin hög på hyllan, tar ut en T-shirt från botten av hela högen — allt rasar ihop och du måste göra om det.

Resultat: extra tid och ansträngning för att vika ny fin hög och evig oreda i garderoben.

Hur blir man snabbare?

Guru i ordningshållningen, den japanska Marie Kondo, har sin egen syn på en bekväm förvaring av saker i garderoben. En av hennes favorittekniker är vertikal lagring. När du tar ut en T-shirt, tröja eller andra kläder vikta, placerade, hängda enligt Maries-metoden, kommer saker att stanna på sina platser.

7- Organisatorer eller hyllsystem blir inte använda
Vad är det?

Ibland oreda är inte en följd av att man är lat. Det är ett dåligt organiserat utrymme runt om en, när olika föremål placeras där värdinnan vill och inte där det skulle vara verkligen rätt och bekvämt.

Detta gäller vanligtvis små föremål. Damm lägger sig på dem med ljusets hastighet och vackra kompositioner av souvenirer, figurer och små saker som alltid ska vara till hands, blir snabbt till en hög med skräp.

Hur blir man effektivare?

Köp vackra organisatorer för små saker: till exempel IKEA har ett brett urval av lådor, underlägg, hyllsystem, hurts, hållare och lådor med lock. Visst är det snabbare att damma av en låda än att lyfta, damma, rengöra och sätta tillbaka varje prydnadssak individuellt?

Organisatorer, korgar, lådor och hyllsystem kommer inte till användning endast i garderober, skåp och för små saker: genomskinliga lådor är bekväma att förvara skor i, matlådor — för rå varor i kylskåpet, färgglada lådor – för leksaker i barnkammaren.

Hur man spenderar mindre tid på att städa: personliga erfarenheter

Efter att ha flyttat ut ur en trerumslägenhet till landet kom jag på en oväntad slutsats: städning, underhåll och ordningshållning i ett tvåvåningshus på 143 kvadratmeter tar mindre tid än i lägenheten.

Det visade sig att de viktigaste “fienderna” av ordning och reda i hushållet är – själva invånare. Jag har bott med mina föräldrar och min bror hela min uppväxt. Min far och bror var inte särskilt intresserade i att hålla ordning och det faktum att jag var tvungen oändligt städa upp efter dem, dödade all önskan för mig att göra någonting alls runt hemmet. Nu bor jag med min man som är ofta på affärsresor och det finns ingen som skräpar ned hemmet.

Vi installerade omedelbart golvvärme för att undvika damm fällor – mattor, och specifikt valde inredningen av alla ytor med en matt finish för att slippa hålla på med att tvätta fotspår och fingeravtryck. I mitt nya hem upptäckte jag tekniska läckerheterna för lata människor – en ångrengörare, en diskmaskin och en torktumlare. Allt detta underlättar livet på riktigt! En till sak som vi har skaffat – kraftfull dammsugare, men då maken valde den utan mig och det visade sig att den för tung – nu dammsuger han själv.

Så snart jag blev van att bo i ett stort hus, har jag börjat städa lite, men varje dag. De smutsigaste platser är köket och hallen, men igen, om man städar dem dagligen, kommer smutsen hålla sig borta från att samlas.

Du vill kanske läsa också