fbpx

Om man kunde städa hemma och trycka på ”Spara som…”

Förändringar i livet är som städningen. En del, en annan del – vips, så skiner allt!
© Louise Hay

En bra artikel om vikten av förändringar och ordning i oss själva. Tankarna går runt om kring, vårt hem, då i någon mening vårt hem är en stor del av oss själva:

“Hur ofta i mitt liv har jag rymt hemifrån … Först – från föräldrahem till enkelt studentrum. Sedan till en annan stad helt och hållet.

Väl där – från ena hyrda lägenhet till en annan, där jag bara verkade finnas för sömn-tvätt-hämta andan. Och allt igen – träningar, nya möten, föreläsningar, utställningar, teatrar och även resor. Från en familj till en annan och igen-till ingenstans. Jag sökte febrilt den känslan av hemtrevnad, harmoni, ordning, överallt utom i ett hem. Det är en anledning till länga letandet

Allt förändrades på hösten. Skingrandes i min skilsmässo-sorgen, gick jag igenom stadens centrum och vandrade in till min favorit bokhandel, där “oavsiktligt” en bok om japanska konsten at återställa ordning och balans i hemmet och livet.

Tillbaka på den hyllan kom aldrig boken. Efter att ha läst igenom boken i ett andetag, jag, som redan är en urusel värdinna och hemmafru, som jag alltid kallade mig själv och absolut ointresserad för hemmets välmående principer, utan tvekan, började storstädning av mitt hem.

Bokens författare kallar det en “särskild händelse” i individens liv. Inte bara för att det behöver ske endast en gång i livet, så att du aldrig plågas igenom ånger av ett ostädat, kaotiskt hem. Faktum är att metoden som beskrivs av henne – blir som omstart till hela ditt liv. Min storstädning eller iordningsställande av livet varade bara 2 månader. Nästan dagligen under denna tid kastades 2–3 sopsäckar med saker – att ge bort, oftast bara för att de ska hamna bland sophögen. Det verkade som om att det aldrig kommer ta slut -på kläder, skor, tidningar, böcker, disk, smink, som inte bara inte ens behaga mig, men helt enkelt hade inte använts på länge!

Jag förvånades av varför allt detta skräp är i mitt hus? Vad har jag tänkt när allt detta kom på mina hyllor-skåp-lådor-skåp?

Vid dessa tillfällen, jag vagt började komma ihåg entresoler och förråden i mitt föräldrahem, där i dödvikt hopplöst låg trasiga paraplyer, handväskor, långt föråldrade skor, rivna kläder, spruckna rätter och så vidare. Kasta eller bli av med något var strängt tabu. Ja, föräldrar. Kan fortfarande förlåtas för detta. De föddes, växte upp och försökte överleva i mycket svåra år. Men hur kan jag tillåta sådant? Det var frågan jag plågades mest med under städningen av mitt hem.

Endast två anledningar gör till att det är svårt för oss att släppa vissa saker – rädsla av det förflutna eller rädsla för framtiden. Det är därför den stora omfattande städningen av hemmet på många sätt hjälper till att bli av med dessa två kraftfulla, ofta begränsande vår utveckling och hindrande vår lycka, faktorer.

För mig, bland det otroligt höga berget av saker som lämnade mitt boende under röran, kommer jag i synnerhet ihåg följande:

1. En naturlig fårskinnsrock från min systers axel – Jag gav det noggrant till min vän strax före starten av riktiga frosten. Efter några veckor som resultat av denna handling blev jag ägaren till den första kortpälskappan i mitt liv.

2. Alla underkläder kastades bort och ersättes gradvis med hög kvalitativa, vackra och ja, inte billiga underkläder. Onödigt att säga, hur dramatiskt detta höjde min kvinnliga självkänsla i mina egna ögon, vilket inte minst ledde till nya relationer i mitt liv!

3. Min samling av böcker om cancer, som jag samlade i många år ”i fall att ” det händer att jag insjuknar – gav jag bort till biblioteket tillsammans med en hel resväska med annan läsning. Jag hoppas det här “plötsligt” kommer aldrig att hända, särskilt sedan efter stora rensningen kom jag slutligen till att ta tag i de kroniska sjukdomar i kroppen som jag har blundat för i åratal.

4. En hel skokartong med 1, 5 och 10-öre i mynt- tog jag till Sparbanken, som blev 50 kronor och några mynt till, i samband med att jag blev betydligt mer respektfullt för pengar, som dessutom, blev det ny extra inkomst för mig.

5. Alla tidningar med mina gamla publikationer – klippte jag ut alla mina artiklar därifrån, allt annat – i pappersavfall. En ny våg av kreativitet var inte lång bort!

6. Alla mina utbildningsbevis, examen, diplom för vidare och ytterligare en utbildning, då mina kunskaper och färdigheter inte finns i bitar av papper, men i mig. Till slut blev jag av med Den eviga studentens roll och började undervisa själv.

7. TV! Jag tittade inte på den ändå, och nu har jag en bekväm hylla för placering av min konst – både gammalt och förhoppningsvis nytt.

8. Tomma byrå och garderob efter min stora rensningen – gav jag bort till släkten. Vilket stort rum jag har! Det går att röra sig fritt, dansa, yoga och även leka med hunden!

Och nu – 10 nya saker som var och en, är jag säker på, kan få efter stormande städningen av hemmet:

1. Tid. Detta är den mest värdefulla resurs vi har. Vi får mer av tid på grund av att vi inte längre behöver leta efter olika saker bland andra saker. Vi behöver inte göra regelbundna storstädningar a la omplacering av onödiga saker från en plats till en annan, vilken, förresten, räcker inte tillräckligt länge.

2. Lugnet. Livet blir betydligt mycket lugnare när man vet precis vart varje sak ligger i ditt eget hem och temat “storstäda hemma” tas för alltid bort från listan av hatade, men obligatoriska uppgifter.

3. Möjligheter. De dyker upp överallt – från nya butiker där vi hittar de där saker som vi så mycket gillar, fram till nya jobberbjudanden och nya relationer! När utrymmet är frigjort i vårt hem, förbereder vi oss själva för otroliga förändringar i våra liv!

4. Energi. Energin blir verkligen större! Energin i kroppen, själen, avsikterna. Dessutom blir den mer koncentrerad och stark. Inget distraherar oss längre i vår omgivning, och vi kan äntligen sikta högre!

5. Jordnärhet. Det blir lättare att fokusera på en själv – din kropp, dina önskningar, ditt mående, ditt humör. Det hjälper till att vara oftare leva i nuet, utan att störas av förflutna eller försöka få försprång till framtiden. Det resulterar att vi njuter mer av värdefylld nuvarande.

6. Släppa kontrollen. När vi bli av med saker på rätt sätt, släpper vi gamla känslor – vrede, rädsla, sorg, Vi börjar leva med ljuset i själen och öppet hjärta!

7. Njutning. Att bo i ett välordnat och rent hem är verkligen mycket trevligare och denna glädje gradvis sprider sig till andra områden av vårt liv. Allmänt blir det lättare att njuta av livet och sprida glädjen till andra människor.

8. Människor. Nya intressanta människor börjar komma in i ditt liv, eller kanske börjar du endast nu märka dem. Gamla vänner och nära och kära börjar plötsligt bli ännu närmare. Bara för att du börjar se dem med nya ögon – uppskatta att de finns i ditt liv ännu mer.

9. Respekt. Från makan, vänner, svärföräldrar, flickvänner (pojkvänner). Inte alla kan hålla sådan ordning och det är verkligen värt att bli respekterad. Vi blir ännu bättre förebilder för våra barn. Vi kommer inte lära dem hur man städar men kommer sluta tvinga de att göra det.

10. Nya saker. Självfallet! Saker som behagar oss saker som vi gillar kommer att ersätta de kasserade eller bortgivna onödiga. Saker kommer från till synes helt oväntade källor och i överflöd! Det verkar som om du lockar till de trevliga sakerna som nu omringar dig i ditt eget hem.

Men det viktigaste för mig som jag fick som ett resultat av stora städningen är den där omtalade hemkänsla som jag har letat efter så länge och förgäves vart som helst förutom i själva hemmet. För första gången i mitt liv skyndar jag mig hem oavsett vart jag befinner mig. Jag öppnar gärna ytterdörren och omedelbart sjunker in i hans varma, mysiga famn, spinnande: “Hej, hem!”

Jag började ofta sitta hemma i tystnad med tända ljus och en doftpinne och verkligen njuta av ensamhet och harmoni, skapa nyckfulla världar i ritböcker för vuxna.

Kärleksfullt ser på mitt hem, som är rörig och även delvis renoverad över nyårssemestern, kan jag knappast komma ihåg hur jag levde förut. Jag kan inte säga att nu den ser ut som från tidningsomslaget, men jag vet att jag gillar den. I mitt hem kan jag verkligen slappna av, få ny kraft, vara kreativ, umgås med min son, drömma och längta, jobba med glädje och bara – leva.

Från hela mitt hjärta önskar jag samma till er alla!

Bild.

Vid bortkastade av onödigt skräp – viktigaste är att inte börja se igenom den.

Du vill kanske läsa också